Antoni, Menorca
INGREDIENTS DE LA PASTA
• 350 g de mantega
• 200 g d'oli
• 200 g d'aigua
• 2 ous
• 1 kg de farina (no de força)
FARCIT
• Per a tres lliures (1.200 g) de brossat, 6 ous, 15 unces (600 g) de sucre, canyella en pols al gust i la pell d’una llimona ratllada sense gens de blanc.
Nicolau, Mallorca
INGREDIENTS
-
400 gr. de farina de força
-
15 gr. de llevat
-
1 ou
-
150 gr. d’aigua
-
120 gr. de sucre
-
Una mica de sal
-
Llard
-
Sucre en pols
Olivia, Eivissa
INGREDIENTS
Per a la base:
-
250 g de farina
-
1 ou
-
50 g de sucre
-
1 polsim de sal
-
65 g de mantega a temperatura ambient
-
1/4 de sobre de llevat en pols
-
1/2 copa d'anís
-
1/2 cullerada cafetera de matafaluga (llavors d'anís)
-
Una llimona
Per al farciment:
-
400 g de mató o de formatge fresc (millor si és de cabra)
-
3 ous
-
250 g de sucre
-
Fulles d'herba sana (unes 15)
Les formatjades, amb formatge de Menorca, és clar, també es farceixen de carn (principalment per Pasqua, com aquí en deim, Pasco). Són uns pastissos de pasta salada amb una bolla central de formatge tendre i ou. Els trobam a tota l’illa de Menorca en diferents noms i formes.
Per començar, es prepara la massa tot seguint es mateix procediment que als altres productes, s'amassa bé fins que quedi fina i forta i es deixa tovar de mitja hora a tres quarts dins un ribell tapat amb un cànyom de cuina. Tot seguit, es prepara es farciment. Es piquen ses ratlladures de sa pell de llimona amb una cullerada de sucre i es reserven. S'agafa un ribell i es mescla es brossat, es vermells d'ou, es sucre i sa pell de llimona ratllada i es remena bé. S'hi afegeixen els blancs d'ou muntats i a punt de neu, canyella en pols i un parell de cullerades de farina de força. Quan està tot ben barrejat ha de quedar una pasta resultant ben esponjosa, i si fa falta, s'hi afegeix més farina de força fins que agafi sa consistència adequada.
Per a cada formatjada es fan dues boles de massa de mida d'una nou i s'allisen damunt sa taula o d'una post on, prèviament, s'haurà tirat una mica de farina perquè no s'aferrin. Una s'emprarà per fer sa base damunt de sa qual s'hi posen un parell de cullerades de sa pasta de brossat, i s'altra serà per a sa tapadora. La massa per a sa tapadora, abans de col·locar-la al damunt del brossat, es ratlla amb sa rodeta o motllo de fer formatjades de brossat, tot fent diferents ratlles paral·leles perquè el farciment respiri durant sa cuita. Ses voreres de ses dues masses s'apreten bé amb es dits, i sa pasta sobrant es talla amb es corresponent motllo que, per a les formatjades de brossat, sol ser ovalat i dentat. Es deixen tovar una mica i s'enfornen. Es temps de cocció dependrà del forn, però més o manco a una temperatura mitjana les duim mitja hora i ja seran llestes.
Aboquem s’aigua a un bol i l’escalfam una mica per introduir després es llevat. En un bol gran hi posam sa farina i a continuació la barregem amb s’aigua i es llevat, s’ou batut, es sucre i sa sal. Ho pastem tot durant uns 15 minuts aproximadament, fins que vejam que obtenim una massa fina.
Amb aquesta massa feim una bola i la deixam una hora perquè dupliqui la seva mida. Després la tornem a pastar per expulsar l’aire i dividim la massa en boletes més petites. En aquest cas, amb unes sis boles aconseguirem unes ensaïmades perfectes.
Estirem cadascuna de ses boles i quan estiguin ben estirades les untem molt bé amb llard. Després les enrotllem donant-li sa forma de ses ensaïmades. Les deixam reposar durant una hora i després les introduïm al forn amb un got d’aigua i les deixam així durant tota sa nit. Aquest pas és important, ja que és el que fa que fermenti.
S’endemà, fiquem es forn a 200 ºC durant 12 o 15 minuts. Quan les traiem, les deixam refredar una mica i després empolvorem es sucre pel damunt. Podem farcir-les de diferents ingredients. El més típic és es cabell d’àngel, tot i que també se sol acompanyar de sobrassada o fins i tot de formatge.
Els eivissencs tenim una dita popular que diu: Cada cosa a son temps i es flaons per Pasqua. Així doncs, els flaons són ses postres típiques de Pasqua tot i que se'n poden trobar durant tot l'any.
Els nostres ingredients són per a un motlle de 20 cm de diàmetre.
Escalfam es forn a 170 graus. Ens posam a fer sa base (cassoleta). En un gibrell per amassar, deixam s'ou amb es sucre i un polsim de sal fins que dupliqui es volum. Afegim sa mantega a punt de pomada i remenam per tal que es vagi integrant. Li afegim s'anís, sa matafaluga prèviament picada en un morter i sa pell de sa llimona ratllada. Continuam remenant per tal que es vagi barrejant tot. Introduïm lentament es llevat en pols i sa farina i amb s'ajuda d'una espàtula anam integrant-ho fins que veiem que podem amassar amb ses mans. Amassam sobre es marbre. Ses mans han de quedar greixoses i sa massa no ha de quedar elàstica. Ha de ser fàcil de treballar. Amassam no més de cinc minuts. Formam una bola i la deixam reposar mentre feim es farciment.
En un bol barrejam es formatge, els ous, es sucre i ses fulles d'herba sana picades ben fines. Ho barrejam fins que quedi com una crema. En es motllo li posam un paper per al forn. Agafam la bola de massa i amb s'ajuda d'un corró l'aplanam i la posam en es motllo. L'anam estenent amb ses mans i la pugem pels laterals formant la cassoleta. Tallam els sobrants de massa i la guardam ja que podem fer crespells. Abocam el farciment dintre i ho posam al forn durant 45 minuts a 170º. Ha de quedar el farciment ben quallat i veurem que queda una pell dorada per damunt. Desenfornam i deixam que es refredi. Una vegada fred, desemmotllam i ho passam a sa plata on el servirem. Opcionalment li podem posar sucre glaç i adornar-lo amb uns brots d'herba sana.