top of page

El brancal afavoreix la interdisciplinarietat del projecte. Insistim en el brancal com un punt de contacte entre persones i extrapolable a diferents àmbits vitals. El brancal possibilita diferents intercanvis: el del domicili, la comunicació entre veïns i coneguts, un cercle privat i tancat, però, alhora, en establiments de cara al públic, possibilita la interacció d’anònims amb un interès comú. El brancal, tot i ser un element estàtic experimenta el dinamisme de les persones que el transiten, així doncs, és testimoni de l’anar i vindre de les paraules.

El brancal és un element intrínsec en la nostra arquitectura, com intrínseca és la llengua per a la comunicació. Volem unir aquesta invitació que proposa el brancal a promocionar les veus que sent i escolta, és a dir, continuar fent-les viatjar. Aquest element bàsic, de base, que representa el brancal, també és el pòsit de la interpretació que fa del món l’individu. El brancal ha de seguir fent circular la llengua, rica i diversa, des de l’espai íntim ens porta a l’àmbit més social i alhora ens hi retorna.

La nostra concepció del món s’elabora a partir de les paraules, elements i aliments que es cultiven en les primeres síl·labes, es cuinen en les frases i es mariden amb l’experiència. La miscel·lània entre els mots i el most ens convida a passar a la cuina de la paraula. El nostre univers més pròxim és cou amb les paraules amb les quals hem anat creixent i és per això que volem aprofitar-les i revitalitzar-les en alguns casos en les diferents propostes que vos presentem en aquest projecte. Passem doncs, al brancal.

logo.png

brancal

Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: 2 Pedra col·locada a la part inferior de la porta.

Diccionari Català Valencià Balear: II Pedra col·locada horitzontalment a la part inferior d'un portal, sobre la qual descansen les rebranques.

Diccionari Normatiu del Valencià: m. CONSTR. Fusta o pedra travessera situada en la part inferior d'una porta, a un nivell més alt que el sòl exterior.

Vocabulari de Cruïlla V.1., Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal: 2 Pedra col·locada a la part inferior de la porta.

El projecte «al brancal» sorgeix a la Universitat de Barcelona, en la matèria de Lingüística Aplicada Catalana. 

Som un grup format per tres estudiants de la Facultat de Filologia i Comunicació amb l'interès comú de promoure i donar a conèixer a la ciutat de Barcelona la riquesa lingüística que aplega la llengua catalana. Com sabem, la concepció del nostre corpus lingüístic és polimòrfica i composicional, això és que des dels grans dialectes de la llengua s’hi consignen aportacions que són incorporades a la llengua comuna i que són aptes per als usos formals i avalats per la normativa. També és cert que part dels usuaris desconeix aquesta naturalesa del corpus i l’identifica, per als àmbits formals, amb una part de la llengua, normalment amb les formes més difoses del català oriental, concretament del central. Conscients que cal encara conèixer i desestigmatitzar altres formes comunes, reconegudes per l’Institut d’Estudis Catalans, hem optat per difondre-les, perquè només allò que es coneix es valora. La majoria d’aquestes són pertanyents a l’anomenat dialecte occidental, que són aptes per a usos formals i pertanyen també a l’estàndard, tal com ho fa explícit l’Institut d’Estudis Catalans.

Logotips.png

Agnès Camatxo Buj

Filologia Catalana

(Alcanar, Montsià)

Jordi.png

Jordi Parellada Ruiz

Llengües i literatures modernes

(Torrelles de Foix, Alt Penedès)

Laura.png

Laura Martínez Hermosilla

Llengües i literatures modernes

(Barcelona, Barcelonès)

Podeu seguir-nos a les xarxes socials per a no perdre punt de la nostra tasca i les diferents propostes que anirem plantejant. Si vos agrada el que fem, convideu els vostres amics a unir-se al brancal. Farem servir Twitter i Instagram per a mantindre el contacte amb vosaltres. 

Per a completar l'experiència sinestèsica que volem oferir vos fem arribar el nostre perfil d'Spotify perquè hi pugueu escoltar, agrupades en cadascun dels dialectes, cançons relacionades amb la gastronomia, bé siga a través dels espais que s'hi esmenten, els ingredients o les receptes. Esperem que vos agrade!

Twitter.png
Spotify.jpeg
  • Spotify
  • Instagram
Instagram.jpg
  • Instagram
bottom of page